GHOR BZO

Rampenoefening Máxima Medisch Centrum

Geslaagde rampenoefening Máxima Medisch Centrum

 

Zaterdagochtend 10 maart vond bij Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven een grote rampenoefening plaats. Ruim 300 medewerkers, Lotus-slachtoffers, figuranten en observatoren waren in touw om hun rol bij een ramp te oefenen. De oefening was het sluitstuk van een oefencyclus die is georganiseerd in nauwe samenwerking met de GHOR Zuidoost-Brabant (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen).

De opzet van de oefening was het testen van de werkstructuur in het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) en medewerkers vertrouwd te maken met het plan. Uit de eerste evaluatie blijkt dat deze opzet zeer geslaagd is. Er is door alle deelnemers hard en enthousiast gewerkt en de grote lijnen van het ZiROP blijken in de praktijk goed te voldoen. Er is een duidelijke commandostructuur en medewerkers zijn over het algemeen goed voorbereid op hun rol tijdens een ramp. Verder zijn patiënten goed en patiëntvriendelijk behandeld.

Aandachtspunten die uit de oefening naar voren komen zijn onder andere de registratie en het volgen van patiënten, aandacht voor de communicatie tussen hulpverleners en een aantal organisatorische zaken. Ten opzichte van de oefening van vorig jaar zijn met name de registratie en de familieopvang sterk verbeterd. De ervaringen uit de oefencyclus worden nu geëvalueerd, waarna het ZiROP wordt aangepast. Daarna begint de oefencyclus opnieuw.

Een dergelijke grootschalige oefening kan georganiseerd worden dankzij een goede regionale samenwerking. In de regio Zuidoost-Brabant helpen ziekenhuizen, GHOR, ambulancevervoer en alle andere betrokken partijen elkaar bij het opstellen en beoefenen van hun rampenplannen. Dit komt de voorbereiding van de gehele regio op eventuele calamiteiten zeer ten goede.

Klik hier voor een sfeerimpressie van deze oefening.

Terug naar overzicht

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

de GHOR tijdens een ramp de verbinding is tussen alle medische diensten in de regio?