GHOR BZO

Binnenkort rampenoefening in Zuidoost-Brabant

Tussen 22 januari en 16 februari houden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening) en de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant een rampenoefening. De oefening moet een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders; daarom blijft de precieze datum tot het laatste moment geheim. Over de plaats van de nagespeelde ramp is alleen bekend dat het incident in één van de gemeenten Eindhoven, Helmond, Son & Breugel of Cranendonck zal plaatsvinden. Daarnaast worden ook één of meer andere gemeente(n) in de regio als effectgemeente bij de simulatie betrokken.

De oefening wordt georganiseerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwacht geconfronteerd met een in scène gezette ramp, een simulatie. Daarop moeten zij gezamenlijk een organisatie neerzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden. Het gaat hierbij niet om het oefenen door de operationele diensten, maar om het oefenen van bestuurders en leidinggevenden. Ambulances en brandweer- en politie-auto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn dan ook niet te zien. Wel zal er in de regio mogelijk enige activiteit van hulpverleners zichtbaar zijn.

Belangrijk is dat de hulpverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord. De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten van alle regio’s in Nederland goed zijn voorbereid om een ramp te bestrijden.  

In Zuidoost-Brabant heeft de Inspectie OOV al in 2005 gekeken hoe het met de plannen van de regio op dit gebied staat. Op basis van de uitkomsten heeft de regio daar waar nodig verbeteringen uitgevoerd. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of de (verbeterde) plannen in de praktijk ook echt werken.

Terug naar overzicht

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

een ziekenhuis bij een ramp binnen een half uur het aantal personeelsleden kan verdubbelen?