GHOR BZO

Octopus leidt tot betere en snellere zorg tijdens calamiteiten

Octopus is een landelijk systeem voor ambulancebijstand, gewondenspreiding en registratie. Octopus wordt ingezet tijdens calamiteiten. Alle meldkamers in Nederland zijn per 31 maart 2008 aangesloten op dit systeem.

Wat is Octopus?

Bij grotere calamiteiten moet onder grote tijdsdruk een veelheid aan activiteiten worden uitgevoerd. Ook in meldkamers van hulpdiensten. Octopus is een landelijk dekkend systeem voor ambulancebijstand, gewondenspreiding en –registratie en bespaart tijd. Had een regio vroeger behoefte aan bijstand van extra ambulances, dan hadden de centralisten geen andere optie dan aangrenzende meldkamers ambulancezorg persoonlijk te bellen met de vraag hoeveel capaciteit zij konden leveren. Per 1 april 2008 hoeft dit niet meer. Octopus kijkt dan hoeveel ambulances er op dat moment in de regio, in de buurtregio’s en zo nodig in heel Nederland beschikbaar zijn. Met een paar muisklikken kunnen regio’s gealarmeerd worden. Het systeem zoekt automatisch naar de dichtstbijzijnde ambulancepost, waar de hulpregio’s hun ambulances naar toe kunnen sturen.  Naast het ambulancebijstandsprogramma bevat Octopus een module gewondenspreiding waarmee slachtoffers zo efficiënt mogelijk over de ziekenhuizen worden verspreid. Door gebruik te maken van een database weet de centralist heel snel hoeveel gewonden per uur naar welk ziekenhuis kunnen worden gestuurd. Samengevat: de invoering van het Octopussysteem leidt tot betere en snellere hulpverlening vanuit de ‘witte’ kolom!

De toekomst

In de toekomst zal het dynamische systeem nog meer informatie aanbieden. Ook is Octopus uitermate geschikt voor de toevoeging van andere functionaliteiten zoals het verschaffen van informatie aan de ziekenhuizen of het slachtoffervervolgsysteem. Het heeft zelfs de potentie voor gebruik van dagelijkse zorg en niet alleen bij grotere calamiteiten.  

Over de GHOR

Als er een ramp of groot ongeval plaatsvindt, moeten de slachtoffers zo goed en zo snel mogelijk geholpen worden. GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, oftewel het helpen van mensen die slachtoffer zijn geworden, of zouden kunnen worden, van een (dreigend) groot ongeval of een ramp. In de rampenbestrijding en crisisbeheersing spelen diverse geneeskundige instanties een rol, zoals ziekenhuizen, de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), ambulancediensten, het Rode Kruis, huisartsen en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg die zijn belast met psychosociale opvang en nazorg. Het is essentieel dat deze geneeskundige diensten als één organisatie in ketenverband kunnen functioneren op het moment dat er sprake is van een zwaar ongeval of een ramp. Daarom werken deze instanties samen binnen de GHOR. Meer informatie vindt u op de website van GHOR Nederland: http://www.ghor.nl/

 

Terug naar overzicht

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

een ziekenhuis bij een ramp binnen een half uur het aantal personeelsleden kan verdubbelen?