GHOR BZO

Studenten helpen bij massavaccinatie

Het Bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en de GGD Brabant-Zuidoost hebben met de drie instellingen in de regio, die studenten opleiden voor de gezondheidszorg, een convenant afgesloten voor ondersteuning bij massavaccinatie.

Het gaat om Fontys Hogeschool Verpleegkunde, de School voor de Zorgsector van het ROC Eindhoven en het Nederlands Instituut voor opleiding van Praktijkassistenten voor Artsen (NIPA). Mocht het komen tot vaccinatie van alle inwoners van de regio, dan kunnen deze instellingen samen meer dan 500 studenten leveren om de professionele hulpverleners te ondersteunen.

Nieuwe Influenza A

Directe aanleiding voor het convenant was de aanschaf door minister Klink van Volksgezondheid van vaccins tegen Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep) voor alle Nederlanders. Vanaf dat moment hebben GHOR en GGD zich voorbereid op een mogelijke vaccinatie van de bijna driekwart miljoen inwoners van Zuidoost-Brabant. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het vinden van voldoende gekwalificeerde mensen die mee kunnen helpen bij het uitvoeren van de vaccinatie.
De onderwijsinstellingen hebben direct hun medewerking toegezegd.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De instellingen beschouwen het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan de oproep van GHOR en GGD. In het convenant verklaren zij zich bereid om ten tijde van een pandemie een wervingscampagne te starten onder hun studenten. Studenten kunnen dan worden ingezet om door ziekte uitgevallen personeel van zorginstellingen te vervangen of om te ondersteunen in een campagne massavaccinatie. De instellingen staan garant voor de bekwaamheid van de studenten voor de functie waarop zij worden ingezet.

Huisartsen

De minister heeft intussen besloten dat de inenting tegen Nieuwe Influenza A beperkt blijft tot de risicogroepen en de 60-plussers. Huisartsen voeren deze vaccinatie de komende maanden uit. Enkele huisartsen hebben daarvoor een beroep gedaan op ondersteuning door studenten.

Het convenant heeft een bredere werking dan de Nieuwe Influenza A. Met de ondertekening van het convenant verzekert de regio zich in de toekomst van voldoende ondersteuning, mocht het ooit komen tot vaccinatie van de hele bevolking.

Terug naar overzicht

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

zwaar gewonde patiënten op de plek van de ramp behandeld kunnen worden door een traumateam en dat zo levens worden gered?